Hvis du er målmand, og du har skadet din hånd, vil du kunne lide ideen om fingerbeskyttelse. Der er jo ingen, der ønsker at skade deres hænder to gange! Fingerbeskyttelse beskytter målmænd mod håndskader. De forhindrer også eksisterende i at blive værre. De er dog ikke perfekte. Fingerbeskyttelse, hvor nyttig den end er, kan have ulemper for visse spillere. Dette indlæg vil tage et kig på fordele og ulemper ved fingerbeskyttelse i målmandshandsker, og hvem der skal bruge dem (og hvornår).
Om beskyttelse i målmandshandsker
Fingerbeskyttelse har form af plastikstykker, du indsætter i baghånden på dine målmandshandsker. De er også kendt som “fingers saves” eller “finger spines”. De virker ved at tillade én-retningsbevægelse – en fremadrettet bevægelse, så du kan lave en knytnæve. De stivner også, når du presser dem, så dine fingre ikke strækker sig for langt tilbage.
Dette beskytter dig mod almindelige håndskader, der opstår, når du blokerer skud eller dykker. Du kan bære fingerbeskyttere på alle fingre eller individuelle.
Fingerbeskyttelse hjælper skadede hænder
Vi anbefaler, at du bærer fingerbeskyttere i målmandshandsker, efter du har fået en håndskade. Sårede hænder og fingre er stadig svage og overstrakte. Det gør dem mere sårbare over for yderligere skader, indtil de er kommet sig.
Blokering af skud eller dykning med sårede fingre er en opskrift på mere smerte og skade. Brug af fingerbeskyttelse i målmandshandsker forhindrer dette i at ske.
Det gør fingerbeskyttelse til et effektivt genopretnings-/rehabiliteringsværktøj. De holder sårede hænder sikre mod yderligere skade, indtil fingrene kommer sig. Og det er vores vigtigste takeaway her: Spillere bør bære fingerbeskyttelse i deres målmandshandsker efter at have fået en fingerskade.
Fingerbeskyttelse kan hæmme ydeevnen
Som alt andet er fingerbeskyttelse i målmandshandsker selvfølgelig ikke perfekt. Der er tidspunkter, hvor det reducerer målmandspræstationer at bære dem.
Her er hvorfor.
En finger spine begrænser din følelse for bolden. De begrænser også håndbevægelser og svækker dit greb om bolden. Det siger sig selv, at et dårligere greb for en målmand er rigtigt skidt
Dette er et stort problem for unge eller begynder-målmænd. De skal udvikle en fornemmelse for bolden, og enhver bevægelsesbegrænsning kan hæmme deres udvikling. For unge spillere betyder det også, at de ikke lærer at fange bolden sikkert. De vil sandsynligvis udvikle vanen med at slå bolden, hvilket er dårlig teknik.
Så i denne forstand kvæler fingerbeskyttelse målmandspræstationer og færdighedsudvikling.
Beskyttelse involverer mere end at gå med finger spine
Vi siger det igen: Det bedste tidspunkt, hvor fingerbeskyttelse i målmandshandsker er EFTER en fingerskade. Selvfølgelig spiller nogle andre bekymringer ind. For eksempel er nogle spillere udsat for skader og kan have sarte hænder. Men vi vil stadig sige, at du skal undgå at bære finger spine i dine målmandshandsker, fordi du kan beskytte dine fingre på mere effektive måder.
Hvis du er bekymret for fingerskader, så er håndstyrkende og konditionsøvelser afgørende. Alle målmænd bør øve dem alligevel. Håndforstærkning stabiliserer fingrene, så de ikke bliver overstrakte under en blokering eller fangst.
HÅNDSTYRKELSEØVELSER FOR MÅLMÆND
- Tennisbold klemmer
- Knibe forstærkere
- Fingerforlængelse med elastik
- Vægtet excentrisk håndledsforlængelse
- Fingre bøjer
Bortset fra håndøvelser vil målmænd, der lærer ordentlig teknik fra begyndelsen, have en lavere risiko for håndskader. Den korrekte skudblokeringsteknik er sikrere end dårlig skudblokeringsteknik.
Aftagelig fingerbeskyttelse giver spillere fleksibilitet
I sidste ende er beslutningen om at bære fingerbeskyttelse i målmandshandsker et personligt valg for spillere og forældre. At beslutte sig for, om man skal bære dem eller ej, burde ikke være et dilemma. Det bedste du kan gøre er at købe målmandshandsker, der har aftagelige fingersparere.
Dette giver dig mulighed for at sætte dem ind og tage dem ud efter ønske eller evt. Handsker med aftagelig fingerbeskytter giver dig det bedste fra begge verdener. Du får skadesrehabilitering, når du er såret, og fleksibel ydeevne, når du har det godt.
Du kan finde inspiration til nogle gode træningsøvelser, hvis du har fået fingerskader, på Dinflexiblesundhed.dk
Leave a reply